• Školské akcie

      • Projektové stretnutie 8. – 14.5. 2022 v Angers Francúzsko
        • Projektové stretnutie 8. – 14.5. 2022 v Angers Francúzsko

        • 25.05.2022 21:34
        • Žiaci našej školy sa v týchto dňoch zúčastnili projektového stretnutia na našej partnerskej škole vo francúzskom meste Angers. Toto spoločné stretnutie šiestich európskych škôl bolo výnimočné v tom, že išlo o prvé osobné stretnutie konajúce sa od vypuknutia pandémie. Predchádzajúce dve stretnutia prebiehajúceho projektu sa konali v online rovine. Ale tak, ako to bolo v prípade dištančného vzdelávania, ani online pripojenie sto percentne nenahradilo osobné stretnutia, ktoré sa mohli po dvoch rokov uskutočniť.

        • V Angers na nás čakal bohatý program s veľmi zaujímavou a aktuálnou témou falošných správ. Každá delegácia so sebou priniesla plagát s hoaxami, ktoré sú „najpopulárnejšie v danej krajine. Na základe týchto informácií mali žiaci zhrnúť, čo sú falošné správy a čoho sa najčastejšie týkajú.

             

          Ďalší deň naši francúzski kolegovia pre nás zabezpečili odborníkov, ktorí našim žiakom predstavili organizácie, ktoré mladým ľuďom umožňujú spoznávať krajiny nielen Európskej únie. Zaoberali sa však aj aktuálnymi témami, s ktorými sa krajiny sveta musia momentálne vysporiadať, ako napríklad zdražovanie, znečisťovanie životného prostredia, výhody spoločnej meny Eura. Pri všetkých aktivitách im pomáhal program Kahoot.

           

          To, akým spôsobom sa falošné správy šíria sme mohli vidieť vo filme Stratené ilúzie, ktorý nám podrobne ukázal, že falošné správy nie sú iba fenoménom 21. storočia, ale existovali už dávno.

           

          Veľmi zaujímavé bolo stretnutie s dvomi francúzskymi novinármi pracujúcimi pre organizáciu Fake off. Zaoberajú sa falošnými správami a bojom proti šíreniu takýchto správ. Poukázali na rozdiel medzi serióznymi a falošnými správami. Ďalej nás naučili, ako pracovať s informáciami a ako si správy overovať. Počas aktivít žiaci museli zistiť, či správy, ktoré dostali, sú pravdivé, alebo falošné a samozrejme si to museli aj obhájiť, prečo si to myslia. Na záver pracovala každá skupina na tvorbe vlastného článku.

             

          Poslednou aktivitou, ktorú si pre nás francúzski kolegovia pripravili, boli stereotypy týkajúce sa jednotlivých krajín. Žiaci mali zistiť zdroje, ako tieto stereotypy vznikli a predstaviť ich všetkým. Aj týmto spôsobom žiaci spoznávali zúčastnené krajiny.

          Okrem pracovných povinností sme si našli čas aj na zábavu. Francúzski žiaci nás sprevádzali po meste a predstavili nám jeho pamiatky. Po hrade nás sprevádzala kvalifikovaná sprievodkyňa. Svoju prehliadku prispôsobila našej téme falošných správ. Žiaci dostali počas prehliadky niekoľko dobových informácií, na základe ktorých mali zistiť, či ide o pravdivú alebo falošnú správu. A v neposlednom rade sme mali možnosť vidieť aj najväčšiu zbierku gobelínov na svete, ktorá meria 40 metrov.

             

        • Naspäť na zoznam článkov