• Školské akcie

      • Projektové stretnutie Erasmus+ Andújar, Španielsko 2.10.-8.10.2022
        • Projektové stretnutie Erasmus+ Andújar, Španielsko 2.10.-8.10.2022

        • 17.10.2022 10:39
        • V dňoch 2.10 - 8.10 2022 sa pod vedením Mgr. I. Uhrinovej a Mgr. M. Slivoňovej 5 študentov našej školy – Adam Horváth, Sebastian Fekete, Matúš Černák, Jozef Frederik Sütő a Erik Damián Csekey zúčastnilo projektového stretnutia Erasmus + v španielskom meste Andújar. Okrem krásneho letného počasia nás privítali španielski kolegovia a rodiny, ktoré sa na týždeň stali domovom pre našich žiakov.
        • Počas celého týždňa sme sa zaoberali problematikou životného  prostredia a globálneho otepľovania. Išlo o témy, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi aktuálne a je potrebné nielen o nich hovoriť, ale treba hlavne konať, aby sme zdravú prírodu zanechali aj pre budúce generácie.

              

          Z tejto problematiky sme sa veľa naučili  prostredníctvom prednášok bývalej žiačky hostiteľskej školy a odborným výkladom zamestnanca mestského úradu.

          Dôsledky globálneho otepľovania sme následne videli na vlastné oči v prírode, ktorá sa nachádzala v okolí mesta Andújar. Išlo napríklad o pokles hladiny rieky, ktorá tiekla cez mesto, alebo vyschnutie jednej z dvoch vodných nádrží, ktoré zásobovali mesto vodou. Prešli sme sa chránenou oblasťou, kde žije niekoľko endemitov, ktoré nikde inde nenájdeme. Mohli sme však aj pozorovať, že na rozdiel od našich zemepisných šírok , je táto oblasť oveľa suchšia.

              

          V závere stretnutia každá delegácia predstavila, ako sa mení životné prostredie v ich meste v posledných rokoch. Využili na to satelitné zariadenie Sentinel 2 – Copernicus, kde si mohli nastaviť rôzne parametre, ktoré chceli pozorovať a porovnať.

              

          Podobne ako bol pre žiakov ťažký príchod do nového prostredia bolo v sobotu ťažké aj lúčenie. Pretože týždeň plný nových informácií a zážitkov ubehol veľmi rýchlo a my sme sa museli vrátiť do každodenného života.

              

        • Naspäť na zoznam článkov